TÜKETİCİ BÜLTENİ – 63

TÜKETİCİ BÜLTENİ 

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bağlı Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA

ÖLMEZ: ÖNCE SGK REFORMU YAPILMALI

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, “BES’te reform yapılması gerekir ancak öncelikli reform, toplumsal huzurumuzu da yakından ilgilendiren SGK reformu olmalıdır” dedi. Ülkemizde 2003 yılından bu yana uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES), öncelikli tasarruf ve birikim nihai olarak yatırım aracı olduğunu belirten Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı BES’in amacının kişilerin SGK’dan veya Özel Sandıklardan alacakları emekli maaşlarına ek gelir sağlaması amacı güttüğünü ifade etti.

KİRA TESPİT DAVASINDA ISLAH MÜMKÜN MÜDÜR?

Kira tespit davası ile kira sözleşmesinde yer alan kira bedeli, hâkim kararı ile değiştirilmiş olur. Davanın bu niteliği gereğince kira bedelinin tespitine ilişkin talep bölünemez ve kira bedeli davacı tarafından bir seferde açık ve net olarak istenilmesi gerekir. Kira bedelinin tespiti davalarında fazlaya ilişkin haklar saklı tutulamaz, ıslah talebinde bulunulamaz.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2017/2792 E., 2021/267 K

ÇALINTI KREDİ KARTI SAHTE KREDİ KARTI ÜRETMENİN DELİLİ SAYILAMAZ.

Çalıntı kredi kartının maddi varlığı dışında kişisel verilerin ele geçirilmesinin de söz konusu olmaması karşısında; sanıklar hakkında unsurları oluşmayan,” sahte banka veya kredi kartı üretme veya bulundurma” suçundan beraat hükümleri kurulması yerine mahkûmiyet hükümleri, kurulması, yasaya aykırıdır. Çalıntı kart dışında bir delil bulunmaması karşısında; sanıklar hakkında TCK’nın 245/3, 35. maddelerine göre hükümler kurulması gerekir.

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2020/6409 E., 2021/18634 K.

KESİLEN HAYVANIN ATIKLARININ ÇEVREYE ATILMASI, YAPTIRIM GEREKTİREN BİR SUÇTUR.

Özet: Mezbaha harici tek tırnaklı hayvan kesimi yaparak kesim atıkları olan sakatatları da kanal boyuna atma biçimindeki yargılamaya konu eylemlerinin, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14/f maddesi ile5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 41/3 maddesine göre idari yaptırımı gerektiren eylemler oldukları gözetilmeden, TCK’nın 181/1 maddesi (çevreyi kirletme) gereğince mahkûmiyet kararı verilmesinin usul ve kanuna aykırı olduğu anlaşılmıştır.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2013/25740 E., 2014/34075 K.

ERSİN KULA: İKTİDAR DA MUHALEFET DE TAKSİ LOBİSİNİ DESTEKLEYEN BİR YAPIYA SAHİP

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Ulaşım Komisyonu Üyesi Ersin Kula İstanbul’daki taksi ve ulaşım sorununa dair çözüm önerilerini paylaştı.

İstanbul’daki taksi sorununun 10 yılı aşkın bir süredir devam ettiğini belirten Kula şöyle devam etti:

“Bir irade var ve bu sorunu çözmek istemiyor. Sorunları herkes biliyor, çözüm yollarıyla ilgili olarak da bir sürü seçenek var ama birinci çözüm rekabettir. Veya çok basit bir yönetmelik maddesiyle bu iş çözülebilir ama çözülmüyor.” Bunun yargı, yürütme boyutu var. Biz bunlarla ilgili başvurularımızı yaptık, davalar açtık, bu davalardan sonuçlar aldık. Sonuçlar neticesinde bir arpa boyu yol alamadık, uygulanan hiçbir şey yok. Burada taksi lobisinin söylemiş olduğu şey şu: Ben buraya para ödedim, ödediğim para karşılığında da devlet bana bu hakkı verdi ve bunu sadece ben yapabilirim. Ama biz yargıya gittiğimiz zaman ‘Süresiz hak olmaz, 10 yıldan sonra tüm plakaların yeniden ihale edilmesi gerekir’ diyor. Bununla ilgili ne devlet ne de yerel yönetim hiçbir harekette bulunmuyor.

Burada bir lobi var ve bu lobinin ne olduğunu iyi anlamak gerekiyor. Bu lobiyi sadece taksi şoförleri ve taksi sahipleri olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bürokrasi içinde ve siyasiler içinde çok güçlü etkenleri var. İktidar da muhalefet de bu taksi lobisini destekleyen bir yapıya sahip. Bunun en birinci sebebi siyasetin bu lobi üzerinden desteklenmesi. Herkesin bildiği oto-center dediğimiz yer var. Burada hiçbir şeyin kaydı yok, plaka kime veriliyor, ne yapılıyor bilinmiyor. Bu mevzuata aykırı bir durum. Taksi piyasasının koşullarını tamamen piyasanın dışındaki bir lobi belirliyor. Bu hukuka da aykırı, mevzuata da aykırı. Kimse kılını kıpırdatmadı. Burada siyasi bir irade var ve bunun içine çöreklenmiş, çetelenmiş bir unsur var. Bu unsur bu işin çözülmesine engel oluyor. Çünkü bu iş çözüldüğü zaman işin ucu onlara dokunacak, buradaki rant kapısı kapanacak. Burada çok ciddi bir rant kapısı ve kara para aklama var. Çünkü kayıtlı bir şey yok. Bizim duyduğumuz bir sürü siyasi, eski bürokrat, emniyet mensubu var.”

TEFECİLİK SUÇUNUN SÜBUTU İÇİN FATURALARIN SAHTELİĞİ HUSUSUNUN, DİĞER VERİ KAYITLARININ AYRINTILI OLARAK ARAŞTIRILMASI GEREKİR.

ÖZET: Gerekli görülmesi halinde faturaların gerçek alım-satım karşılığı olup olmadığının belirlenmesi yönünden, mal ve para akışını gösteren sevk ve taşıma irsaliyeleri, teslim ve tesellüm belgeleri, bedelinin ödendiğine dair ticari teamüle uygun, kanıtlama yeterliliği olan banka hesapları ve kasa mevcuduyla uyumlu geçerli vb. deliller ile belirlenmesi gerekir.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi 2020/9147 E., 2021/2420 K.

NURTEN SIRMA: BİR KİLO DONDURMA ET FİYATIYLA YARIŞIYOR!

Tüketici Konfederasyonu Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komisyonu Başkanı ve Gıda Güvenliği Uzmanı Nurten Sırma, dondurma ve et fiyatlarının yarıştığını ve tüketicinin fiyat algısının bozulduğunu belirtti.

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. Hatice Kübra KASAPÇI